Black Sabbath – Heaven And Hell

24 Feb

Med hjälp av bruten kronologi hamnar vi här. Mob Rules är redan omskriven och nu är det dags att summera vad det var som hände egentligen. Dessutom kommer vi att få en aning om vilken svågerpolitik det var som ledde fram till att Martin Birch fick äran att producera skivor åt de största hårdaste rockbanden i musikhistorien.

Deep Purples släktträd (Klicka för att förstora)

Allt började med att Martin Birch lyckades nästla sig in i Deep Purples minst sagt snåriga släktträd redan 1969. Att reda ut deras släktträd är som att börja harva i släkten Hansson i Åsljunga. Omöjligt! Alla har ”spelat” med alla… Någon stackare med gott om tid på sina händer har försökt att kartlägga det hela (orkestern alltså).

Det var ett förbannat tjatande om Deep Purple, det här skulle väl handla om Black Sabbath? Jo, men ska man skriva om brittiska rockband under sjuttio- och åttiotalen är det ändå Deep Purple man skriver om, mer eller mindre. Ian Gillan sjöng i Black Sabbath och Deep Purple, Glenn Hughes sjöng i ”Black Sabbath” på Seventh Star-skivan och tillsammans med Davis Coverdale i Deep Purple och han i sin tur var tydligen påtänkt en gång som sångare i Black Sabbath.

På dagens skiva sjunger Ronnie James Dio, han sjöng aldrig i Deep Purple men väl i Rainbow. Flera Rainbow-plattor producerades av Martin Birch. Man skulle väl kunna sammanfatta Martin Birchs resa i släktträdet med att konstatera att han haft ett finger med i spelet vid de mest betydelsefulla inspelningarna för orkestrarna Deep Purple, Rainbow och Whitesnake.

Geoff Nichols?

Geoff Nichols?

Hur stod det till i Black Sabbath vid den här tiden då? Jo det kan jag tala om. Runt 1979 och1980 var läget inte så bra. Man hade kickat Ozzy. Geezer Butler hade lämnat bandet, en andregitarrist vid namn Geoff Nichols hade plockats in och man visste inte ens om bandet skulle heta Black Sabbath längre. Geoff Nichols fick efter ett tag spela bas i bandet men när Geezer Butler sedan tog sitt förnuft till fånga och återvände degraderades Geoff ytterligare. Nej han blev inte trummis (så illa var det inte), han blev keyboardist i exil. Under sin sejour som basist hann han sätta sitt tydliga spår i Black Sabbaths historiebok genom att bidra med basgången i låten Heaven And Hell. ”Keyboardist i exil?” undrar du. Jo, han turnerade med Black Sabbath och spelade med på alla skivor som gavs ut mellan 1980 och 2007 men han fick aldrig vara med på scenen. Han spelade från sidan av eller bakom scenen. Det fanns säkerligen tillfällen då det kändes ganska skönt, med tanke på enstaka dippar för bandet mellan dessa årtal.

Heaven And Hell ingår inte i dessa dippar utan får anses vara en hård rockskiva av absolut toppklass. Jag bemödar mig inte med att berätta om vilka låtar som låter si och vilka låtar som låter så. Antingen har du den eller så ser du till att skaffa den. It’s a must have!

Annonser

5 svar to “Black Sabbath – Heaven And Hell”

 1. Cuby februari 24, 2011 den 5:04 e m #

  Soundet ganska annorunda Mob rules. Vet inte vilken jag gillar bäst.

  • gamlaskivor februari 25, 2011 den 10:36 f m #

   Jag gillar nog Mob Rules bäst, både vad gäller låtar och sound. Bra plattor hursomhelst!
   /Gamla Skivor

 2. Cuby februari 24, 2011 den 8:09 e m #

  Imorgon blir det Thank Christ for the Bomb. Känner det på mig.

  • gamlaskivor februari 25, 2011 den 10:35 f m #

   Det tar emot att erkänna men jag har inget med Groundhogs, har inget med Toad heller. Steamhammer likaså. Usch! Det finns en del att ta igen…
   /Gamla Skivor

Trackbacks/Pingbacks

 1. Black Sabbath – Technical Ecstasy | Gamla skivor - april 19, 2013

  […] som vid tidpunkten för dagens album stod och lurade bakom hörnet. Geoff kan du läsa om i inlägget som behandlar Black Sabbath – Heaven And Hell. Nog om det annars får ju keyboardisten större utrymme än han någonsin fått förut. Det finns […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: