Miguel Cantilo Y Grupo Sur

11 Feb
¡Hola! Tiempo de carne de cerdo Viernes. Idag är det fredag och detta fira spanjorer med att dricka vin och äta sina små tramsiga tapas-rätter. Kanske koloniserar de en kontinent också. Sånt har ju hänt förr. Eller så blir det som med det mesta annars, det blir mañana. Just det här festliga med att tvinga på ett helt annat folk en helt annan religion och ett helt annat språk är själva anledningen att argentinaren Miguel Cantilo sjunger på spanska och som något slags efterdyningar av inkvisitionen skriver nu Gamla Skivor sitt Fredagsfläsk på spanska, åtminstone inledningsvis. Oroa dig inte, det står inget viktigt där. Det gör det inte här heller och inte här heller och inte här heller…
Miguel Cantilo Y Grupo Sur

Miguel Cantilo Y Grupo Sur

Nu till det viktiga. Det viktiga heter idag Miguel Cantilo Y Grupo Sur. En kille som heter Miguel Cantilo och hans grupp. En lekman som jag skulle kanske översätta namnet till Supergruppen men så är det nu inte. De hette Södergruppen. Det vill säga om man översätter det hela. Annars heter de Grupo Sur och inget annat.

 Jag ser klara kopplingar till vår gamle vän Miguel Abuelo här. Båda heter Miguel, båda från Argentina, båda med kompband och båda omskrivna här. Unikt inte sant?
 Miguel Cantilo föddes 1949 i Buenos Aires och började sin musikaliska karriär i duon som enligt översättningstjänsten på internet heter, hör och häpna, Peter och Paul. Vem Miguel var av dessa två framgår inte. Man kan tänka sig att detta var ett sätt att framstå som något mer internationella än man faktiskt var. Det låter liksom inte lika mycket tio i topp med till exempel Pedro y Pablo.
 Dagens skiva är debuten och den spelades in 1973. Dock släpptes den inte förrän två år senare, alltså 1975. Vid det laget hade Miguel emigrerat till Spanien. En orolig själ den där Miguel Cantilo för han återvände till Argentina och han bodde ett tag i Colombia. En märklig sak är att stället som Miguel flyttade till i Spanien hette just Cantilo. Märkligt var ordet. Tänk dig den rumänske artisten Tomas som flyttar till det lilla svenska samhället Di Leva.
Miguel Cantilo

Miguel Cantilo

Du kanske undrar hur skivan låter? Jo, det ska jag snart berätta. Det är en brokig skara låtar. Hippierock, blues och hård rock om vartannat. Fiol som ger High Tide-vibbar och det är ju förstås inte helt fel. Miguel sjunger med en gäll röst och svävar väl iväg ibland men på det hela taget funkar det bra med det övriga som presenteras på skivan.

 Förutom dagens klipp härunder gillar jag även inledande Sur Alabanzas. Det är roligast när det blir lite drag. Bra gitarr också. De lite mer folkliga akustiska inslagen är väl helt OK men man gillar ju öset.
Jaja, håll i hatten. Helgerna går ju så fort att Fredagsfläsket kommer på lördagarna nu för tiden. Eller så är det bara något slags mañana-attityd som försenat det hela. Bättre sent än aldrig sade man förr och det är lika sant idag. God helg!
 
Annonser

5 svar to “Miguel Cantilo Y Grupo Sur”

 1. Cuby februari 11, 2012 den 3:37 e m #

  Mer sydamerikanskt skit på Gamla Skivor! Ser fram emot när du ska avhandla La Revolutión De Emiliano Zapata.

  • gamlaskivor februari 11, 2012 den 3:58 e m #

   Jag får väl göra det. Hur är det med Dug Dug’s? Pappos Blues? Har lite mer att ta tag i. Tur är väl det.
   /Gamla Skivor

 2. Cuby februari 11, 2012 den 3:38 e m #

  Fast de är ju mexikanare, men mer latinamerikanskt skit då…

 3. Jonas februari 13, 2012 den 1:33 e m #

  Inte illa! Trodde jag hade åtminstone hyfsad koll på Sydamerika, men detta var helt nytt för mig.

  • gamlaskivor februari 13, 2012 den 1:49 e m #

   Även en blind bloggare…
   Du har nog fortfarande rätt mycket bättre koll på sydamerika än jag.
   /Gamla Skivor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: