Bubble Puppy – A Gathering Of Promises

9 Mar

Hej Fredagsfläsk!

The bitch is back och som han är tillbaka. Idag träffar vi på Texas-gänget Bubble Puppy och deras skiva A Gathering Of Promises från 1969.

När gubbarna i Bubble Puppy ser på skivans namn såhär i backspegeln tycker de nog att det var ett ganska passande namn. A Gathering Of Promises betyder på svenska En Samling Av Löften och det var precis vad bandet fick av sitt skivbolag United Artists. Det blev nu inte som bolaget lovade och skivan du läser om idag blev aldrig den hit den borde blivit.

Omslaget till A Gathering Of Promises

Omslaget till A Gathering Of Promises

Bubble Puppy fick en internationell hit med låten Hot Smoke & Sassafras men peakade med endast en fjortondeplats på USA-listan. Hade International Artists samröre med maffian flutit på friktionsfritt hade Bubble Puppy fått en förstaplats i USA, precis som de fick i resten av världen.

Kollage som bygger på omslaget

Kollage som bygger på omslaget

Maffian satte nämligen stopp för Hot Smoke & Sassafras på radiostationerna i Los Angeles och i New York. Detta på grund av att de rätta avgifterna inte hade betalats till de rätta personerna. Lite samma grej som gör det så svårt för Dr Alban att slå sig in på marknaden igen…

Inte heller turnerandet blev vad man hade hoppats på. Små ställen i Chicagotrakten gör ingen nationell karriär. När Bubble Puppy väl fick ut och röra på sig i landet blev det som öppningsakt. Genom sitt idoga tränande och spelande hade Bubble Puppy lyckats få ihop en rätt tajt föreställning. De kallar sig själva lite ödmjukt för ”The most feared opening act in Rock n’ Roll history”. Det beror nog på vilket band som följer efter och i vilket skick det är. Black Sabbath hade i slutet av Ozzy-eran AC/DC som förband och året efter Van Halen. Det ena värre än det andra.

Nåväl, Bubble Puppy var ett bra förband. De blev större och större och tjänade sina pengar på att turnera. De blev övertalade att flytta till Los Angeles för att spela live och spela in. Återigen satte maffian stopp för dem och de slog följaktligen (trodde att det hette följdaktligen) inte igenom i Los Angeles. Där tog också musten slut. Stämningar och motstämningar mellan orkester och skivbolag avlöste varandra. Historien om Bubble Puppy slutar där men bandet fortsatte under namnet Demian.

Jag gillar egentligen inte att tjafsa om omslagen men dagens skiva är ett undantag tycker jag. Många gånger i min ungdom (Jo jag har nog faktiskt lämnat den bakom mig…) köpte jag skivor efter omslag och det är väl så det fungerar. Bubble Puppy lär inte ha sålt några extra skivor tack vare sitt omslag. Fyra lajvare. Två som jobbar inom riddartiden och två som jobbar inom någon senare historisk period, åtminstone tvåhundra år efter riddartiden. Nyckelorden här är: Läderbrynja, Jewfro, Kråsskjorta (aka Puffy Shirt), Cape och Medalj.

Musiken beskrivs som Acid rock eller Psykedelisk musik. Som vanligt är det samma sak som gitarrbaserad rock med rötterna i sextiotalspopen.  Bra spelat över hela linjen är det. Trummisen har sina förtjänster och förgyller med enkla medel hela anrättningen. En del trevliga gitarrmackor och stämsång.

Skivans bästa låt är I’ve Got To Reach You. En låt som fått låna en stor del av sitt slut till slutet av Graveyards hit från förra året, Hisingen Blues. Jämför själv. Lyssna 4:20 in i originalet, jämför sedan det med kopian 2:52 in i låten. Så kan det gå till!

Klippet vi lyssnar på idag heter Elizabeth och är ganska representativ för skivan. Lite gitarr, lite stämsång och vi är hemma!

Hoppas nu att du får en fin fredag och en trevlig helg. Du är väl förkyld eller bara allmänt hängig som alla vi andra men kämpar på i motvinden. Håll ut. Snart är det sommar och efter det höst igen. Ha det!

Annonser

3 svar to “Bubble Puppy – A Gathering Of Promises”

 1. Cuby mars 10, 2012 den 12:34 e m #

  Och sedan bytte de namn till Demian och släppte en ännu bättre platta 1971. Jag har båda dessa gamla skivor i originalpressar. Så fick jag sagt det också.

  • gamlaskivor mars 10, 2012 den 3:56 e m #

   Gamla Skivor-redaktionen har så klart A Gathering Of Promises, annars hade den inte fått omskrivas här. Givetvis i efterpress… Har inte Demian. Frågan är om man är lämpad att driva en sån här blogg egentligen…
   /Gamla Skivor

   • Cuby mars 10, 2012 den 6:34 e m #

    Klart du är, du köper ju dem efter hand!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: