Focus – Moving Waves

23 Mar

Veckans lågvattenmärke är passerat, hoppas vi, och på vägen upp möter vi Fredagsfläsk!

Volvos flaggskepp tillverkades i Holland! (Klickbar!)Holland eller Nederländerna, detta land byggt av sjöbusar och drogliberaler. Stora bullriga gubbar med krulligt hår och med gyllene ring i örat. Piprökare och försäljare av sexleksaker. Skepparexamen i mellanstadiet, tulpaner och träskor. Se där några av de saker som vi alla förknippar med Europas vilda väster, Holland (eller Nederländerna). Vi får heller icke glömma hur mycket Holland har betytt för svensk bilindustri. De tillverkade de mest fantastiska Volvobilarna och gav Saab nådastöten.

Från Holland kommer Focus och nu vet både du och jag att det kommer minst ett namn som bland annat består av ett ”i” följt av ett ”j” och minst ett namn som innehåller två ”k” i rad. Ingen idé att skjuta upp det som komma skall. Thijs Van Leer spelar orgel, flöjt och övrig klaviatur. Jan Akkerman spelar gitarr. Så typiska namn att man tror det är på skämt. Som om alla svenskar skulle heta Jöns Nilsson och Karl Johansson. Både du och jag vet ju att typiska svenskar heter Filippa Reinfeldt och Kurt Wallander.

Moving Waves är den andra plattan från Focus och den kallas ibland, fyndigt nog, Focus II. Den kom 1971 och betraktas av många proggfanatiker som ett måste i skivamlingen. 

Om det var krångligt att begripa engelskan på förra veckans Scorpions-platta är det inget man behöver oroa sig över idag. Öppningsspåret och skivans stora hit Hocus Pocus sjunges med hjälp av den gamla jodel-teknik som är så vanlig i de Nederländska alperna. Eller är det glada kvittret bara vanlig holländska? Strunt samma. Bra driv i gitarren och en trummis som orkar hänga med i tempot. Det är väl också egentligen främst denna låten som gör att skivan platsar som ett Fredagsfläsk. Hocus Pocus var förresten med i en reklamfilm för fotbollsskor härförleden.

Resten av A-sidan är ganska avslagen historia om du frågar mig. Men hämnden är ljuv och på B-sidan smäller man till med en 23 minuter lång dänga kallad Eruption. Har du tid över kan du lyssna på den HÄR. Nu får killarna att göra! Orgel och gitarr. Synkoper, arpeggion och andra musiktermer kan användas för att beskriva det som händer.

Genren är progressive och då vet vi att det handlar om tunnhåriga killar som ändå odlar långt hår. Nuförtiden bär de oftast någon huvudbonad och klassisk musik är deras inspirationskälla.

Helgen är min inspirationskälla och imorgon ska det åkas över sundet efter vatten. Det skall bli härligt. Hoppas att du får en fin helg du med!

Annonser

4 svar to “Focus – Moving Waves”

 1. Markus mars 29, 2012 den 9:00 f m #

  Hocus Pocus är ju en klassiker! Själv har jag nyligen införskaffat Mother Focus till samlingen, men har inte hunnit ta del av den ännu. Mina förväntningar är väl lagom höga, kan man väl snällt säga.

  • gamlaskivor mars 29, 2012 den 10:39 f m #

   Hej Markus!
   Att leva med lågt ställda förväntningar är den bästa levnadsregeln. Man lär ändå bli besviken här i livet. Jag har inte hört Mother Focus, hoppas att den innehåller nåt gulkorn.
   /Gamla Skivor

 2. Jonas april 2, 2012 den 11:58 f m #

  Mother Focus är med god marginal Focus sämsta skiva, utan att för den skull vara direkt dålig. Lite muzakvarning.

 3. René Alphenaar november 3, 2016 den 10:49 e m #

  Please remove picture of Thijs van Leer.

  https://gamlaskivor.wordpress.com/2012/03/23/focus-moving-waves/

  This is my picture.

  Original: https://www.flickr.com/photos/fotorene/4150431919/in/photostream

  Best regards, René Alphenaar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: