Tony Joe White

5 Apr

Hej och hå, fläska på. Nu är det åter dags för Fredagsfläsk!

Elvis - kungen av rock!

Elvis – kungen av rock!

Vi ska stifta bekantskap med en kille som vi inte träffat här på bloggen tidigare. En suverän kille. En precis som du och jag! Vid flera tillfällen har jag haft skivan liggande framme och fått kommentarer som ”Jaha… Du lyssnar på Elvis!?” och ”Jaså, har du spelat lite plattor med The King of Rock?”. Hade dessa medmänniskor haft lite bättre koll hade de sagt: ”Jaha… Du lyssnar på Tony Joe White!?” och ”Jaså, du har spelat lite plattor med The King of Swamp Rock?” Det är nämligen en av träskrockens galjonsfigurer, den före detta Elvis look-a-liken Tony Joe White och hans fjärde skiva Tony Joe White som ska omskrivas. Märkligt val att döpa den till Tony Joe White eller hur? Det borde väl varit hans första platta kan man tycka. Skivan innan, den tredje, hette Tony Joe.

Nog om detta (albumtitlar alltså)! Tony Joe var inte bara lik Elvis, han skrev och  blev även känd med låten Polk Salad Annie som Elvis också spelade in. Lyssna på Tony Joes version HÄR och på Elvis version HÄR.

Tony Joe - kungen av träskrock!

Tony Joe – kungen av träskrock!

Även känd som The Swamp Fox verkar han i en genre som för oss vanliga dödliga är försumbar i sin storlek och befolkas väl i princip bara av en kille till och det är självaste Foggan, eller John Fogerty som vi också kallar honom.

I år fyller The Swamp Fox sjuttio år och han är fortfarande aktiv. 2006 släppte han skiva och spelade förband både här och där och det är ju bara något år sedan. I början av åttiotalet hade han dock en svacka då han försökte kombinera sin träskrock med disco som vid det laget var hopplöst passé. Inte förrän 1989 tog det fart igen. Då skrev han fyra låtar till Tina Turners miljonsäljande platta Forreign Affair. Det finns sämre sätt att bli stenrik på!

Låt oss nu hitta tillbaka till huvudspåret. Veckans höjdpunkt, veckans Fredagsfläsk. Hur låter skivan ifråga egentligen? Tänk dig odistade wah wah-gitarrer. Tänk dig en vuxen karl som kallpratar om livet i träsket till ett bakgrundsspår bestående av svängiga trummor och tight elbas. En sporadisk blåssektion, lite munspel och lite orgel. Nu vet du!

Texterna verkar självbiografiska och handlar om hur folk vill att Tony Joe ska spela Polk Salad Annie hela tiden, om hur han dricker öl i ett träsk, att han gömmer sig för sheriffen i ett träsk och att han är en träskräv (i ett träsk).

Jag hoppas att du gillar skivan. Det gör jag. Särskilt om jag ignorerar de lite halv- och eller heltråkiga långsamma bitarna. Jaja, damerna måste ju ha något att lyssna på.

Här får du lyssna på den avslutande Voodoo Village som innehåller alla de element som jag tidigare radat upp. Som bonus vill jag även rekommendera They Caught the Devil and Put Him in Jail in Eudora Arkansas, den är också bra!

Håll till godo och god natt. I morgon är det lördag och i övermorgon söndag.

Annonser

2 svar to “Tony Joe White”

 1. Mac april 6, 2013 den 12:01 f m #

  Läsvärt min vän. Kan jag claima att jag var först med att spela A Night In The Life Of A Swamp Fox för dig?

  • gamlaskivor april 6, 2013 den 7:32 f m #

   Claima på för tusan!
   /Gamla Skivor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: